Mi történik a ló oszteopátiás gondozása során? – GY.I.K.

„Find it, Fix it and leave it alone!” (A. T. Still)

Az oszteopátiás gondozás alapja, hogy megtaláljuk azt a nem megfelelően funkcionáló területet, amely a testben, amely problémát okoz („Find it!”). Amikor megtaláltuk, akkor a rendelkezésünkre álló szakszerű és célzott manuálterápiás technikákkal a lehető legjobban helyreállítsuk a normál működést („Fix it!”). Végül pedig hagyjuk, hogy a szervezet azt tegye, amihez a legjobban ért: egészségesen működjön („Leave it alone!”).

Az általános oszteopátiás technikák alkalmazása már önmagában a gondozás része. Az ízületek passzív mozgatása is jelentősen oldhatja a funkcionális zavarok során kialakult beszűkült mozgástartományokat, valamint kötöttségeket.

Hogyan történik az oszteopátiás felmérés?

Az oszteopátiás felmérést a ló tartási helyén végzem. Már a telefonos egyeztetés során mérlegelnünk kell, hogy valóban oszteopátiás kezelésre van-e szüksége az állatnak, ugyanis friss ízületi és szalagsérülések esetén például nem minden esetben használhatók a technikák. Egy nagyon részletes (akár előre is kitölthető) kérdőív alapján általános képet kapok a lóról, ami után elvégzem az ízületek, az izmok és inak, valamint a paták, a nyak és a gerincoszlop felmérését nyugalomban, valamint mozgások során (lépésben, ügetésben, futószáron valamint szükség esetén lovas alatt). A kialakult kép alapján minden esetben ezen a ponton is mérlegelni kell, hogy az adott probléma kezeléséhez szükséges-e egyéb szakemberek bevonása (más állatorvos, gyógykovács, fogász, fizioterapeuta stb.).

Gondozási terv kialakítása

A felmérés eredménye alapján gondozási javaslatot teszek, amely

  • a manuális technikák célzott alkalmazásán kívül
  • magában foglalhatja egyéb szakemberek bevonását (pl.: gyógykovács, állatorvos),
  • valamint általános gyakorlatok beépítését az állat mindennapi edzésébe.

A felmérés alapján végzett célzott manuális technikák alkalmazása után minden esetben újra ellenőrzöm, hogy a szükséges változásokat elértük-e.

Ezután időt hagyunk a mozgásszerveknek (általában 2, de akár 6 hetet is), hogy a korábban sérült vagy csökkent funkciójú területek visszanyerjék megfelelő működésüket a mindennapi életben valamint az edzésmunkában. A megfelelő működés révén pedig a panaszok javulása, vagy akár azonnali megszűnése várható.

Forrás:

A. T. Still University

Még részletesebben a Kérdések és válaszok az oszteopátiáról című írásomban olvashatsz a témáról.