Kérdések és válaszok az oszteopátiáról

Honnan ered az oszteopátia?

Oszteopátiával – főleg állatokkal a fókuszban – kevesen foglalkoznak, így nem annyira ismert Magyarországon, mint az egyéb kiegészítő terápiás eljárások (például az akupunktúra).

A mai világban sokminden dolog kap egy új nevet és azonnal újra eladhatóvá válik.

Az oszteopátia nem egy újraöltöztetett dolog.

Az 1800-as évek végéig nyúlnak vissza a gyökerei, amikor is Andrew T. Still, egy orvos család sarja, maga is orvos és sebész, úgy érezte, hogy egy új szemlélet bevezetése szükséges az orvoslásban, mivel a medikális szemléletű orvosi gyakorlat sokszor kifejezetten károsnak bizonyult illetve számos esetben nem tárta fel az ok-okozati összefüggéseket, így a kezelések sem bizonyultak hatékonynak.

Fontos kiemelni, hogy nem új technikát vagy eljárást vezetett be, hanem egy új szemléletet alkotott meg, amelynek mentén a betegek gyógyítását és a gondozásukat sokkal tágabb szemszögből közelítette meg.

Tehát nem varázslatról van szó!

Az oszteopátia nem old meg mindent, és azonnal is. Hanem egy szemlélet, aminek segítségével hatékonyabban juthatunk el a problémák felismeréséhez, megértéséhez és azok megoldásához.

Mi jelent az oszteopátiás szemlélet?

Az oszteopátiás szemlélet az alábbi alapelveken nyugszik:

  1. A szervezet egység.
  2. A szervezetnek öngyógyító ereje van.
  3. A betegség szomatikus (testi) megjelenésének a jelentősége.
  4. A szerkezet és a működés egységes összefüggése.
  5. A manipulatív terápia alkalmazása az egység helyreállítása érdekében.
    (*részletesen a bejegyzés végén olvashatsz az alapelvekről még.)

Ezt a szemléletet az oszteopátiás szakember integrálja, beépíti a betegek gondozási tervébe, aminek része lehet az is, hogy klasszikus, medikális alapokon nyugvó gyógykezelést ajánl például, hiszen léteznek olyan problémák, amelyek gyógyulásában során elengedhetetlen az orvosi beavatkozás.

PÉLDA:
Fennakad a ló lába a karámon, nagy területen leszakad a bőr róla. Ekkor szakszerű sebészi munkával a lehető legjobban helyrehozzák az állatorvosok a sérült végtag állapotát, majd utána, a hosszas rehabilitáció során, oszteopátiás gondozás segítségével támogatható a szervezet, hogy a regenerálódás a lehető leggyorsabban és legideálisabban történjen. Fontos, hogy egy ilyen esetben párhuzamosan történik a medikális és az integrált szemléletű gondozás.

Csapatmunka mindenek felett

Az oszteopátia – főleg állatok esetében, de az emberek vonatkozásában is – csapatmunka.

Szükséges hozzá az állat, a tulajdonos, a tréner, a különböző szakemberek (állatorvos, kovács, oszteopát, fizioterapeuta…) hatékony együttműködése.

A lovak esetében óriási a felelőssége a lovakat a mindennapokban, rendszeresen körülvevő személyeknek (lovas, tréner, gondozó), mivel maga az állat, az általános tartási körülmények közt nem feltétlenül fog tudni hatékonyan megtenni mindent az egészségéért.

Úton az elérhető legjobb teljesítmény felé

Amikor mindenki beleteszi a képessége és a tudása legjavát a közös munkába, akkor a ló számára elérhetővé válik egy sokkal magasabb szintű jólét, amin keresztül a teljesítménye növekedni fog.

Itt sem csodákra kell gondolni!

PÉLDA:
A lovasiskolában dolgozó kedves sporttárs lovacska nem fog holnaptól piaff-passage átmeneteket végezni futószáron, a 7-8 éves aprónép alatt. Hanem például:

  • nyergeléskor nem fogja csikorgatni a fogát és nem fog fájdalmat jelezni,
  • a krónikus kötöttségek oldása révén sokkal kiegyensúlyozottabban és egészségesebben fog dolgozni és
  • nem utolsó sorban sokkal hosszabb ideig képes lesz erre a munkára.

Ugyanez igaz másik végén a spektrumnak, a high-end lóatléták esetében is: a szervezet kiegyensúlyozott és egészséges működésének következtében maximálisan és hosszú távon képesek lesznek teljesítményük legjavát nyújtani ezek a lovak.

Milyen gyakran szükséges ez a típusú gondozás?

Az oszteopátiás gondozásra – természeténél fogva – nincsen szükség naponta vagy hetente, hanem sokkal ritkábban két-három havonta, vagy szükség szerint, egyénileg meghatározott gyakorisággal elegendő az ellátás.

Ugyanakkor nemcsak probléma esetén érdemes oszteopáthoz fordulni.

Sőt!

Ugyanúgy, ahogyan sokkal könnyebb rendet tartani, mint rendet rakni, sokkal könnyebb az egészséges működést fenntartani, mint az egészséget helyreállítani. Ha rendszeresen, évente 3-4 alkalommal ránézünk oszteopátiás szemlélettel a lóra, akkor jobban tudjuk támogatni az egészségének a megőrzését.

„Keresd meg, javítsd meg és hagyd békén!”

„Find it, fix it and leave it alone!”

(A. T. Still)

*Részletesebben az alapelvekről:
A test, az elme és a lélek hármasa közti dinamikus interakció létrejötte határozza meg a szervezet egészségét. A szervezet megfelelő működésének a velejárója az, hogy képes az egészségének a megőrzésére és a betegségekből való felépülésre. Az orvos feladata, hogy ezt az öngyógyító képességet fokozza és elősegítse a szervezet megfelelő működését.

Számos külső és belső hatás kihívás elé állíthatja a szervezet veleszületett egészségmegtartó képességét, ami hozzájárul a nem megfelelő működés – betegség – kialakulásához.

A csont- és vázizomrendszer (a test szerkezete) a szervezet része és a működésbeli eltérései hatással vannak a teljes test egészére, az egészséges működésre és a gyógyulási képességre.
Tehát, ha a szerkezet megváltozik, akkor megváltozik a működés is, és fordítva: a megváltozott működés következtében szerkezeti változások jönnek létre.

Az oszteopátiás szakember feladata, hogy ezeket a megváltozott szerkezetű és/vagy működésű területeket megtalálja és visszaállítsa a megfelelő működést. A célzott manipulatív terápia hatására a szervezet nem megfelelően működő területei képesek lesznek újra és teljes kapacitással funkcionálni, ezáltal felépülni a betegségből.