GYIK

u

Mit jelent az oszteopátia a lovak esetében?

Az oszteopátia egy kiegészítő, manuál terápiás technika, amely az ízületek és az izmok megfelelő mozgástartományának helyreállítására törekszik. Alkalmazása nem szükséges gyakran, mivel az ízületek és izmok helyes működésének kialakulásához meg kell hagyni az időt. A siker csak csapatmunka eredménye lehet: a ló, a tulajdonos, az állatorvos, a kovács vagy gyógykovács, a fizikoterapeuta és az oszteopátiás szakember együttműködése szükséges hozzá.

u

Hogyan zajlik egy felmérés?

Az első alkalommal 60-75 percig tart, mivel számos kérdést meg kell beszélnünk a lóval kapcsolatban. A megbeszélés leggyakrabban a ló mellett történik. Amennyiben a tulajdonos szeretné, hogy külön leüljünk megbeszélni a kérdéseket, akkor az alábbi kérdőívet ki kell tölteni (kézzel, vagy elektronikus formában), és ez alapján részletesen átbeszéljük a problémákat és a felmerülő kérdéseket. A felmérés során áttapintom az állatot, majd lépésben és ügetésben is megnézem a mozgását. Ezután következik az általános oszteopátiás felmérés, aminek az eredménye alapján megbeszéljük a további gondozási tervet.

u

Hogyan készítsem elő a lovat az oszteopátiás felmérésre?

Inkább nem kell leápolni a lovat. A napi munkát lehetőleg előzze meg a felmérés, ha ez nem megoldható, akkor a 3-4 órával a munka utánra egyeztessünk időpontot.

u

Milyen gyakran szükséges a gondozás?

Az első felmérés alapján tudjuk megbeszélni, hogy milyen gyakran szükséges az oszteopátiás gondozás. Általában az első felmérés után 2-3 héttel következik  egy alkalom, majd azt követően három havonta találkozunk. Amennyiben más gyakoriság szükséges az adott esetben, akkor ezektől az időintervallumoktól természetesen eltérhetünk.

u

Milyen előjegyzési idővel kell számolni? Hogyan kell időpontot foglalni?

Általában 3-4 hétre előre kell gondolkodni az időponttal kapcsolatban. A +36 30 439 27 49-es telefonszámon, munkaidőben (hétköznap 8-16 között) tudunk egyeztetni. Az első időpontot minden esetben telefonon beszéljük meg. A további kapcsolattartás formájában pedig megegyezünk személyesen.