A ló megfelelő testfelépítése

az egészséges mozgás alapja

Amikor rátekintünk egy lóra, fontos, hogy képesek legyünk – bizonyos szinten – megítélni az állat testének formáját, alakját, izomzatát. A ló testalakulása, más szóval a testfelépítése alatt az állat fizikai megjelenését, körvonalait, csontozatának és izomzatának arányait értjük. Nehéz meghatározni az ideális testalakulást, mert számtalan tényező befolyásolhatja azt, többek közt például a fajta, a típus és a hasznosítás is. Ennek ellenére, bizonyos általános szabályokat szem előtt tartva meg tudjuk ítélni, hogy általánosságban megfelelő-e az adott ló felépítése. A megfelelő testalakulás kifejezetten fontos, mivel befolyásolja a testtartást, ezáltal a ló általános egészségi állapotának egyik alappillére. A ló jó testfelépítése, a megfelelő testtartása és az egészséges pata lehetővé teszi, hogy a munka során hatékonyan használja a testét, a vázizomrendszerét, azaz jó hatékonysággal és stresszmentesen működtesse azt. Az egyensúlyban lévő és arányos test hozzájárul a sántaságmentes, hosszú pályafutáshoz.

A test egyensúlya

A ló testének egyensúlya alatt az első és hátsó testfél, a végtagok és a törzs, valamint a jobb és bal oldal közötti megfelelő arányokat értjük. Mindez azért fontos, mert egy kiegyensúlyozott testfelépítésű ló sokkal könnyedebben, hatékonyabban képes mozogni, ezáltal kevesebb káros behatás éri a vázizomrendszerét. Bármilyen feladatra is szánjuk lovunkat, a test egyensúlya és szimmetriája kiemelkedően fontos. Monty Roberts Első kézből című könyvében található egy kiváló és igen egyszerű ábra arról, hogy hogyan lehet megítélni egy ló egyensúlyát (1. ábra). A lapocka és a medence szögének megfelelő egyenesek a ló hátának középpontja felett, derékszögben metszik egymást, míg a lábtő-alkarcsonti ízületet és a csánk középsíkját összekötő egyenes vízszintes. Az így kapott derékszögű, egyenlő szárú háromszög jelzi számunkra az állat testének megfelelő egyensúlyát.

1. ábra – a kiegyensúlyozott ló testfelépítése

A test arányai

A ló arányos testfelépítése alapjaiban befolyásolja az állat mozgását. Az alábbi tényezők kulcsfontosságúak a hatékony mozgás szempontjából:

  • a felső vonal arányossága,
  • az ágyéki szakasz hossza és izmoltsága,
  • a mar megfelelő alakulása,
  • a mellkas mélysége,
  • a törzs alsó vonalának aránya a hát hosszához viszonyítva.

A nyak (T-M) hosszabb, vagy egyenlő, mint a hát (M-Á) hossza (2. ábra). A rövid nyak csökkenti a ló általános hajlékonyságát és egyensúlyát.

Az arányos ló marmagassága (M-P) nagyjából megegyezik a testének hosszával (V-F). Azok a lovak, amelyeknél a test hosszabb, mint a magasságuk, a mozgások koordinációja és szinkronizációja problémás lehet.

2. ábra – A ló testének arányai

T-tarkó, M-mar, Á-ágyék (hátsó vége), F-farbúb, V-vállbúb, A-törzs alsó vonala, P-padozat

A nem megfelelő testalkat következtében a mozgás során az izmokban feszültség keletkezik, ami hosszú távon aszimmetriához és kötöttségekhez vezet. Ha a mindennapi munka során ezeket a kötöttségeket nem tudjuk oldani, akkor mozgászavar jöhet létre. Az így kialakult kötöttségeket az oszteopátiás gondozás kiválóan oldja, elősegítve a test megfelelő működését.

Forrás:

  1. Adams and Stashak’s Lameness in Horses, Seventh Edition;
  2. From My Hands to Yours: Lessons from a Lifetime of Training Championship Horses – Roberts, Monty; Abernethy, Jean – ISBN 10: 1929256566.
  3. 1.ábra – a szerző grafikája
  4. 2.ábra – sziluett a Google-ről, újraszerkesztve a szerző által.