A gyógykörmölés – út az egészséges paták felé

A gyógykörmölés nemcsak a súlyos pataalakulási rendellenességek esetén játszik fontos szerepet a lábvégek egészségének helyreállításban, hanem az enyhébb alakbeli és egyensúlybeli eltérések korrekciójával a biomechanikai funkciók optimalizálására és a sántaság megelőzésére is törekszik.

A paták rendellenes alakulása, a csökkent teljesítmény és sántaság mellett, a szarutok és a hozzá kapcsolódó szerkezeti elemek súlyos károsodásához is vezethet.

A pata alakulásának helyreállítása érdekében a korrekciós körmölést gyógykovácsok és állatorvosok is végezhetik.

A korrekciós körmölés célja

Az egyik legfőbb cél, hogy

a pata-csüd tengely megfelelő legyen,

egyszerűbben fogalmazva: a hegyfal párhuzamos legyen a csüd tengelyével.

Pata-csűd tengely

Milyen problémák esetén hívd a gyógykovácsot?

A tengelykorrekció mellett, a gyógykörmölési technikákat – többek között – az alábbi problémák esetén is alkalmazzák:

 • hosszú hegyfal,
 • alacsony sarok,
 • nem megfelelően kiegyensúlyozott szögalakulások,
 • szűk sarok,
 • tekeredett sarkak,
 • bakpata.

A hatékonyságának alapja, hogy a körmölést végző szakember megfelelően tisztában legyen:

 • a ló, és különösen a pata részletes anatómiai sajátosságaival;
 • és biomechanikájával.

Egyéni gyógykörmölési terv

A pataápolási program kialakítása során a kovács és az állatorvos minden esetben figyelembe veszi az adott ló:

 • speciális szükségleteit,
 • testfelépítését;
 • testtartási sajátosságait vagy rendellenességeit;
 • patájának egyedi alakulását;
 •  hasznosítását, a munkavégzés gyakoriságát és intenzitását.

A megfelelő körmölés pozitívan befolyásolja a pata szerkezeti alakulását és működését, javítja a ló komfort-érzetét és mozgásának minőségét, továbbá emeli a mindennapi teljesítményt.

Az egyik legfontosabb eleme a gyógykörmölésnek, hogy a felesleges körömszarut megfelelően eltávolítsa a szakember. Ezzel beállítja a pata szögét és tengelyét, továbbá elősegíti, hogy a lábvégre terhelődő súly eloszlása egyenletes legyen. Mindez nagyon precíz anatómiai ismereteket igényel, nehogy a pata belsejében található érzékeny lágyszövet megsérüljön a körmölés során.

Súlyos esetekben a korrekciós körmölést megelőzően a kovács patakutatóval átvizsgálhatja a patát, hogy az érzékeny területeket feltérképezze, valamint az állatorvos röntgenvizsgálatot végezhet, hogy a szarutokon belüli eltérésekről pontos képet kapjon. A korrekciós patkók és gyógypatkók alkalmazásával a sérült és fájdalmas területek súlyterhelése csökkenthető.

A paták megfelelő vagy szükség esetén korrekciós körmölése a lovak megfelelő tartásának alapvető eleme. Célja a pata morfológiájának, biomechanikai működésének és általános jó állapotának kialakítása és fenntartása.

A paták felmérése az oszteopátiás gondozás során

Az oszteopátiás gondozás során a testtartás és a mozgás felmérése mellett minden esetben különös figyelmet fordítok a paták alakulásának elemzésére. Megítélem a szögellések, a szimmetriák alakulását, továbbá mozgás közben is megfigyelem a terhelés eloszlását. Szükség esetén egyedi pataápolási és körmölési tervet javaslok, amelynek végső célja, egy jól funkcionáló és fájdalommentes pata kialakítása.

Zöld színnel a pata ideális szögét jelöltem, a kék pedig a pillanatnyi állapot. Látszik, hogy pillanatnyilag a pata hegyfala és a csüd tengelye nem párhuzamos, a csüd túlnyúlik és a tartószalagok túlterhelődnek emiatt.

Szakirodalom:

 1. O’Grady, S.E. (2002). The role of farriery in treating lameness. The Veterinary Clinics of North America. Equine Practice, 18(3), 467-490.
 2. Hood, D.M. (2001). Lameness in horses: conformational causes and corrective trimming. The Veterinary Clinics of North America. Equine Practice, 17(1), 51-62.
 3. Floyd, A.E. (2004). A review of equine hoof conformation. The Veterinary Clinics of North America. Equine Practice, 20(2), 399-411.
 4. Pritchett, K., and Whittle, M. (2007). How often should my horse see the farrier? Equine Veterinary Education, 19(1), 15-20.
 5. Ovnicek GD, Page BT, Trotter GW. Natural balance trimming and shoeing: its theory and application. Vet Clin North Am Equine Pract. 2003 Aug;19(2):353-77, vi. doi: 10.1016/s0749-0739(03)00017-8. PMID: 14575164.
 6. Parks AH. Therapeutic farriery: one veterinarian’s perspective. Vet Clin North Am Equine Pract. 2012 Aug;28(2):333-50. doi: 10.1016/j.cveq.2012.05.003. PMID: 22981193.